Potepanja po krajih…

Bled, slikovito alpsko letovišče

Bled spada med najlepše in najbolj obiskane turistične kraje v Sloveniji. Od prestolnice Ljubljana je oddaljen približno 50 kilometrov. Južno od Bleda se razprostirata gozdnati planoti Pokljuka in Jelovica. Kraj ima pestro zgodovinsko preteklost. Prvi obiskovalci Bleda so bili romarji, ki so iz različnih krajev romali k Mariji na blejskem otoku. K mednarodnemu slovesu je Bledu pripomogel iz Švice priseljeni zdravnik Arnold Rikli, ki je uvedel zdraviliški turizem. Leta 2004 je Bled praznoval tisočletnico prve omembe.

Blejski grad

Blejski grad nudi najlepši razgled na blejski otok, Bled in širšo okolico Gorenjske. Zgodovina gradu sega v leto 1004, ko je nemški cesar Henrik II. podaril blejsko posest briksenškemu škofu Albuinu. Blejski grad je danes urejen kot razstavni objekt. Muzejska zbirka prikazuje zgodovinski razvoj Bleda, njegove kulture in prebivalcev. V grajski kovačnici so na ogled čudoviti kovani izdelki. Na grajskem dvorišču v toplejših mesecih potekajo kulturne prireditve, od katerih so še posebej zanimivi viteški dnevi. V grajski restavraciji nudijo pestro ponudbo slastnih jedi in pijač.

Blejsko jezero

Blejsko jezero s svojo lepoto nikogar ne pusti ravnodušnega. Jezero vabi k mnogim športnim aktivnostim, romantičnim trenutkom v dvoje ali zgolj ležernemu poležavanju. Blejsko jezero je tektonskega nastanka, dolgo je okoli dva kilometra, široko več kot kilometer in globoko kar 30,6 metrov. Okoli jezera vodi šest kilometrov dolga sprehajalna pot, ki je idealna za lažjo rekreacijo, kot je sprehod ali vožnja s kolesom. V vročih poletnih dneh je idealna ohladitev v vodi ali uživanje na grajski plaži. Zaradi termalnih vrelcev se voda poleti segreje na prijetnih 23 stopinj Celzija.

Blejski otok

Najbolj znameniti simbol blejskega otoka je veličastna gotska cerkev Marijinega vnebovzetja, do katere je potrebno prehoditi 99 kamnitih stopnic. Za bujnim zelenjem se poleg cerkve skriva še več zanimivih otoških stavb, kot so kaplanija, proštija, mala puščavnica, zvonik in skrivnostne legende. Pred krščanstvom je bilo mnogoboštvo in otok s svetiščem posvečenim boginji ljubezni Živi. Zvonik je prosto stoječi, visok 52 metrov ter narejen iz luknjičastega kamna. Cerkev je znana po treh stranskih oltarjih iz črnega marmorja. Med legendami je najbolj znana legenda o potopljenem zvonu. Kdor pozvoni z zvonom, se mu bo uresničila želja.

Pletna

Pletna je tradicionalni blejski čoln, ki ga izdelujejo domačini in je znan samo na Bledu. Izvor pletne sega v leto 1950, z njo pa lahko varno plove 20 ljudi. Pletna ima pisano pleteno streho, ki zaščiti pred sončnimi žarki in ostalimi vremenskimi vplivi. Pletno upravlja pletnar. Naziv se prenaša iz roda v rod in zaradi tega pletnarstvo ostaja v družinah več stoletij. Čoln se poganja s posebno tehniko, stoje in z dvema vesloma. Pletnarji se nahajajo pod hotelom Park, v Zdraviliškem parku, v Veliki Zaki in na Mlinem.

Kremna rezina

Simbol blejske kulinarike je že več desetletij kremna rezina. Nekdanji vodja slaščičarne hotela Park, Ištvan Lukačevič, je dolgo časa preizkušal recepte in kombinacije sestavin, da mu je uspelo in je ustvaril slastno kremno rezino. Prave kremne rezine so na voljo le v Kavarni Park, ki je nasproti hotela Park. V 60 letih so naredili in prodali kar 12 milijonov kremnih rezin.

  • Share/Bookmark
14.08.2015 15:09 in označeno , , , , ,


 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !