Potepanja po krajih…

Logarska dolina je ena najlepših alpskih dolin Evrope. Zgodovinsko je bila del Koroške in je bila naseljena že v 13. stoletju. Nekdaj sta bila za preživljanje ključnega pomena živinoreja in gozdarstvo, sedaj pa je najpomembnejši turizem. Danes je ledeniška Logarska dolina krajinski park s tremi naravnimi spomeniki, več kot 40 naravnimi znamenitostmi ter značilnim živalstvom in rastlinstvom.

Znamenitosti Logarske doline

V dolini je nekaj turističnih objektov, ki nudijo pestro kulinarično ponudbo in namestitev. Poleg planinarjenja in alpinizma ponuja dolina turno smuko, urejene proge za tek na smučeh, manjše smučišče, uveljavljata se gorsko kolesarjenje in jadralno padalstvo. Največje znamenitosti Logarske doline so Slap Rinka, oglarska bajta, Logarjeva lipa, slapišče Palenk in Dom duhovnih vaj.

Slap Rinka

Reka Savinja izvira iz več izvirov pod Okrešljem in nato teče preko brzic do okoli sto metrov visoke stene, preko katere pada v enem izmed najlepših slapov v Sloveniji, slapu Rinki. Slap Rinka je visok 90 metrov in spada med ene najvišjih prosto padajočih slapov pri nas. Zaradi dolgega padca se voda v zraku razprši v drobne kapljice in nudi čudovit pogled ter prijetno osvežitev v vročih poletnih dneh.

Oglarska bajta

Po Logarski dolini vodi urejena naravoslovno etnografska pot, ki gre mimo čudovitih predelov krajinskega parka. Med sprehodom gremo tudi mimo oglarske bajte. Oglarska bajta izhaja iz 19. stoletja, ko so v Logarski dolini kuhali oglje. Uporabljali so ga domačini v kovačijah, vozili pa so ga tudi preko hribov v Železno Kaplo in še naprej. Oglarjenje je spremenilo videz doline, ker so v naravnih gozdovih bukev močno izsekali.

Logarjeva lipa

Logarjeva lipa predstavlja veliko krajinsko vrednost. Je simbol pogleda na Logarsko dolino. Lipa raste na levi strani ceste okoli 300 metrov pred kmetijo v Logu. Visoka je 24 metrov, obseg debla pa je približno 500 cm.

Slapišče Palenk

Naravni spomenik slapišče Palenk se nahaja v Plestu, v bližini hotela Plesnik. Slap se zlasti po močnem deževju spušča 78 metrov globoko v slapiščih in slapovih po dolomitni steni pod Logarsko pečjo. Najlepši del slapov je skrit pred radovedni pogledi iz doline. Vode Palenka so delno zajezene za malo hidroelektrarno in za vodovod.

Dom duhovnih vaj in kapela Kristusa Kralja

Dom duhovnih vaj je znan pod imenom hotel sester Logar. Začetki gradnje doma segajo v sredino 30-ih let, njegova otvoritev pa je bila leta 1938. V času svojega delovanja je bil hotel nekakšen simbol doline in priljubljena izletniška točka. Zanimiva dvonadstropna stavba ima izzidano podstrešje in tri lesene balkone z izrezljano ograjo. Za kapelo sta delala načrte I. Vurnik in Jože Plečnik.

  • Share/Bookmark


 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !